Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τσίπρας στη Μάλτα περιμένει τη Μέρκελ μετά το επεισοδιακό ταξίδι στην Άγκυρα


Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και για το θέμα της αξιολόγησης

Στην άτυπη, μονοήμερη, Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Μάλτα, συμμετέχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα αρχίσει στις 8 το πρωί (9 το πρωί ώρα Ελλάδος), ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ' ιδίαν ξεχωριστές συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άωγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός θα έχει ιδιωτική συνομιλία με την Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Όπως αναφέρθηκε δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα πάει στη Μάλτα απευθείας από την Τουρκία. Ειδικά μετά την επεισοδιακή συνάντηση με τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Το ρήγμα στις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία επιβεβαίωσε η επίσκεψη της καγκελαρίου  στην Άγκυρα, όπου άκουσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεδιπλώνει αιτήματα προκαλούν τουλάχιστον αμηχανία στην γερμανική και ευρύτερα στην ευρωπαϊκή πλευρά.


Η γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε με τον κ. Ερντογάν και τις εξελίξεις στο Αιγαίο, ενώ το Κυπριακό ετέθη και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «είπαμε η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να επιταχυνθεί και πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα. Για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και όλη την ΕΕ είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αυτό».


Κορυφαίο όμως γεγονός που επισφράγισε το ταξίδι της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν η στιγμή που ο κ. Ερντογάν απαίτησε από την Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον των δημοσιογράφων, να μην χρησιμοποιεί τον όρο «ισλαμιστική τρομοκρατία».


«Ο όρος ισλαμισιτκή τρομοκρατία προκαλεί σοβαρή θλίψη σε εμάς τους μουσουλμάνους. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια τέτοια έκφραση, δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί το Ισλάμ να συνυπάρχει με την τρομοκρατία. Είναι θλιβερό να μιλάμε για ισλαμιστική τρομοκρατία εξαιτίας του ISIS. Σας παρακαλώ να μην χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό. Γιατί, εφόσον χρησιμοποιείται, εμείς πρέπει να εκφράσουμε την αντίθεσή μας. Η σιωπή σημαίνει αποδοχή. Εγώ ως ένας μουσουλμάνος πρόεδρος δεν μπορώ να το δεχτώ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στον κόσμο άλλη χώρα που δίνει μάχη ενάντια στο ISIS ανάλογη με αυτή που δίνουμε εμείς» είπε ο κ. Ερντογάν παρεμβαίνοντας στις δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου.


«Η θρησκευτική ελευθερία είναι πολύ σημαντική για εμένα, τη θεωρώ στοιχείο της δημοκρατίας. Στη Γερμανία κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βιώνουν ελεύθερα οι μουσουλμάνοι την πίστη τους. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του Ισλάμ και του ισλαμιστικού» είπε η κ. Μέρκελ.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος έθεσε ακόμη στον κ. Ερντογάν την ανάγκη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας της ελευθερίας της έκφρασης. «Με το πραξικόπημα είδαμε πώς ο τουρκικός λαός ξεσηκώθηκε για τη δημοκρατία» είπε η κ. Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για την προωθούμενη από τον Ερντογάν συνταγματική αναθεώρηση. «Σε αυτή την περίοδο προφανούς πολιτικής αναταραχής», προσέθεσε, «θα πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να προστατευτεί ο διαχωρισμός των εξουσιών και πάνω από όλα η ελευθερία της έκφρασης και η πολυφωνία της κοινωνίας». Παράλληλα διευκρίνισε ότι έθεσε και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.


Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τήρησε αποστάσεις από τις θέσεις Ερντογάν, λέγοντας απλά ότι κατανοεί τις ευαισθησίες της τουρκικής πλευράς, αλλά όσον αφορά την έκδοση τούρκων πολιτών που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα του Γκιουλέν επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης τεκμηρίων και τις αρχές του γερμανικού κράτους δικαίου.


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.