Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Δυο νέα οικόπεδα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες (video)


Δύο φορές το μέγεθος της Πελοποννήσου είναι η έκταση των νέων θαλάσσιων οικοπέδων βορειοδυτικά του Ιουνίου και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης που παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Πρόκειται για 6 .671 τετραγωνικά χιλιόμετρα βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας και Κέρκυρας και 40 .000 τετραγωνικά δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.


Οι χάρτες με τα ακριβή όρια των οικοπέδων στα οποία θα αναζητηθούν «φλέβες μαύρου χρυσού» δημοσιεύτηκαν ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .


Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες. Ενεργοποιήθηκε ύστερα από το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι κορυφαίες παγκοσμίως στον κλάδο των υδρογονανθράκων , η γαλλική TOTAL και η αμερικανική Exxon Mobil καθώς και οι ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean Oil.


Ο δρόμος μέχρι τις πρώτες εξορύξεις είναι ακόμα μακρύς. Άνοιξη με καλοκαίρι του 2018 η επιλογή των κοινοπραξιών και μετά έρευνες έως και 8 χρόνια, σύμφωνα με την προκήρυξη.


Οι εταιρείες που θα επιλεγούν εφόσον εντοπίσουν κοιτάσματα θα μπορούν να τα εκμεταλλεύονται τουλάχιστον για 25 χρόνια.



Στο διάστημα αυτό θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο ως ενοίκιο το 4% της αξίας ή της ποσότητας του πετρελαίου που θα παράγουν, θα πληρώνουν 20% φόρο εισοδήματος και θα καταβάλουν 5% ειδικό τέλος στις περιφέρειες που θα επηρεαστούν από τις γεωτρήσεις.


Τα δημόσια έσοδα θα ενισχύουν το Εθνικό Ταµείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών, που θα χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

                                        Δείτε  το  βίντεο  ΕΔΩ


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.