Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Πως να συνδυάσετε το κρασί με το φαγητό ιδανικά


Οι ιδανικές συμβουλές για το πως να ταιριάξετε εξαιρετικά το κρασί με το φαγητό.


Συνδυάστε το φαγητό σας με το ιδανικό κρασί.



Ξεχάστε τις ημέρες που διαλέγατε κρασί στην τύχη. Αποστηθίστε μερικούς βασικούς συνδυασμούς οίνων και εδεσμάτων και την επόμενη φορά που θα καθίσετε στο τραπέζι θα είστε εσείς ο οινοχόος της παρέας!


Την τέχνη του συνδυασμού κρασιού και φαγητού, είναι κάτι που όλοι οι φίλοι της γαστρονομίας (είτε απλής και καθημερινής είτε υψηλής), μπορούν να συμφωνήσουν πως αξίζει κάποιος να την κατέχει, δεδομένου ότι πραγματικά ανεβάζει το επίπεδο κάθε γευστικής εμπειρίας και δίνει στους γευστικούς μας κάλυκες κάτι μοναδικό να θυμούνται. 


Εάν η επαφή σας με το κρασί είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν είστε σίγουροι για τα πιάτα τα οποία θα αναδείξουν τα γευστικά χαρακτηριστικά ενός κρασιού. Ή εάν ( άδικα) έχετε πειστεί πως στην παγκόσμια κλίμακα, έχετε τον πιο απαίδευτο ουρανίσκο, η γευστική δοκιμή ενός κρασιού μεταμορφώνεται σε “μπαμπούλα”, που σπέρνει το φόβο και την ανασφάλεια. Ωστόσο, γιατί πρέπει να είναι έτσι; Το φαγητό και το ποτό είναι μια γέφυρα ανακαλύψεων και αποκαλύψεων, όπου οι συνδυασμοί κρασιών και γεύσεων, είναι στην πραγματικότητα εύκολοι και διασκεδαστικοί.


Επειδή μάλλον δεν είστε sommelier ή chef παγκόσμιας κλάσης (μπορεί να κάνω και λάθος!), αυτό που κάνει την ιδέα του food & wine pairing αποθαρρυντική, είναι η προκατάληψη, πως δηλαδή, κάποιος πρέπει να είναι ή να μετατραπεί σε παντογνώστη του κρασιού για να σκεφτεί να το τολμήσει. Αυτό συμβαίνει διότι δεν σκεφτόμαστε τα τρόφιμα με τους ίδιους όρους που σκεφτόμαστε το κρασί. Ίσως επειδή θεωρούμε, υποσυνείδητα, πως το φαγητό δεν είναι ακριβώς επιλογή, ενώ το κρασί είναι περισσότερο, ένα είδος πολυτελείας, ή ένα είδος «κεράσματος», στο τραπέζι μας που προορίζεται για άμεση κατανάλωση... Καιρός να αλλάξουμε αντιλήψεις.

Γενικοί κανόνες


Τώρα, η παλιά σοφία που προστάζει ότι το χρώμα του φαγητού πρέπει να ταιριάζει με το χρώμα του κρασιού και την επιλογή του κρέατος, σε γενικές γραμμές παραμένει – όμως ταυτόχρονα, είναι λίγο υπερβολικά απλοϊκή, ακόμα και για αρχάριους. Οπότε, ας δούμε και κάποιους ακόμα γενικούς κανόνες συνδυασμών. ανάλογα με τον τύπο του φαγητού.


ΤΥΠΟΙ ΦΑΓΗΤΟΥ


Γλυκό

Όταν το φαγητό είναι γλυκό, το κρασί φαίνεται περισσότερο ξηρό, πικρό και όξινο απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα και λιγότερο γλυκό ή φρουτώδες.


Συμπέρασμα... Προσοχή στο συνδυασμό με ταννικά κρασιά ή λιγότερο γλυκά απ’ ότι το φαγητό.


Ιδανικός συνδυασμός: Κρασιά ημίξηρα – ημίγλυκα – γλυκά, αναλόγως του βαθμού γλυκύτητας του φαγητού.


Αλμυρό

Όταν το φαγητό είναι αλμυρό, το κρασί φαίνεται λιγότερο ξηρό, πικρό και όξινο, αλλά πιο πλούσιο και βελούδινο.


Συμπέρασμα... Τα αλμυρά φαγητά κάνουν τα κρασιά με υψηλά επίπεδα ταννινών πιο εύγευστα.


Ιδανικός συνδυασμός: Λευκά κρασιά με μέτρια προς υψηλή (τραγανή) οξύτητα. Ερυθρά κρασιά, πλούσια και ταννικά.


Όξινο


Όταν το φαγητό είναι όξινο, το κρασί φαίνεται λιγότερο πικρό και όξινο αλλά 

περισσότερο φρουτώδες, γλυκό και πλούσιο απ ’ότι είναι.


Συμπέρασμα... Προσοχή στο συνδυασμό με κρασιά χαμηλής οξύτητας.


Ιδανικός συνδυασμός: Κρασιά με υψηλή οξύτητα.


Πλούσιο σε έντονες γεύσεις

Όταν το φαγητό είναι πλούσιο σε έντονες γεύσεις, το κρασί φαίνεται αδύναμο, λιγότερο αρωματικό και έντονο γευστικά απ’ότι το φαγητό.


Συμπέρασμα... Συνδυασμός με εξίσου έντονα αρωματικά κρασιά.


Ιδανικός συνδυασμός: Πλούσια λευκά και ερυθρά κρασιά, με ρωμαλέο χαρακτήρα και έντονα αρωματικά


Λιπαρό – Λαδερό

Όταν το φαγητό είναι λιπαρό ή λαδερό, το κρασί φαίνεται λιγότερο όξινο και πλαδαρό.


Συμπέρασμα... Συνδυασμός με κρασιά μέτριας προς υψηλής οξύτητας.


Ιδανικός συνδυασμός: Λευκά κρασιά με μέτρια προς υψηλή (τραγανή) οξύτητα. Ερυθρά κρασιά, πλούσια και με ρωμαλέο χαρακτήρα.


Καυτερό – Πικάντικο

Όταν το φαγητό είναι καυτερό ή πικάντικο, το κρασί φαίνεται περισσότερο ξηρό και πικρό αλλά και λιγότερο γλυκό ή φρουτώδες.


Συμπέρασμα... Συνδυασμός με κρασιά χαμηλά σε αλκοόλ, φρουτώδη και ίσως με λίγη γλυκύτητα.


Ιδανικός συνδυασμός: Ερυθρά κρασιά, μαλακά και φρουτώδη. Λευκά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και κρασιά με διακριτική γλυκύτητα.


Umami

Όταν το φαγητό είναι πλούσιο σε umami γεύσεις, το κρασί φαίνεται περισσότερο ξηρό και πικρό αλλά και λιγότερο γλυκό ή φρουτώδες.


Συμπέρασμα... Προσοχή στο συνδυασμό με λευκά κρασιά χωρίς έντονο αρωματικό χαρακτήρα και με ερυθρά που έχουν υψηλά επίπεδα ταννινών ή επίδρασης βαρελιού.


Ιδανικός συνδυασμός: Ερυθρά κρασιά, μαλακά και φρουτώδη. Λευκά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα.


Για κάθε έναν από τους παραπάνω τύπους φαγητού, αναζητήστε και προτιμήστε παρόμοιες γεύσεις. Γεύσεις στο φαγητό και το κρασί που αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους, κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην ισορροπία του συνόλου.


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.