Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Η δίκη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών και οι φόβοι για παρέμβαση Ερντογάν


Αύριο κρίνεται η τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο αλλά και τα ελληνοτουρκικά

Κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές παραμένουν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμππτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο καθώς, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, είχαν μπει σε τουρκικό έδαφος.


Τα δυο στελέχη του ελληνικού στρατού κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή και όχι για κατασκοπεία, όπως μετέδιδαν μέχρι και εχθές τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Οι γονείς των δυο Ελλήνων στρατιωτικών μεταβαίνουν στην Ανδριανούπολη για να παραστούν στη δίκη των παιδιών τους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Οι δικηγόροι των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για την προφυλάκισή τους και θα περιμένουν να οριστεί δικάσιμος.


Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα από το ελληνικό Πεντάγωνο, σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές, έχουν μεταφερθεί από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Με πολιτικά ρούχα θα παρουσιαστούν και στο δικαστήριο της Αδριανούπολης.


Το σενάριο της ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζητούν άσυλο

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σενάριο να ζητηθεί η ανταλλαγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών του Έβρου με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.


Μιλώντας για το θέμα της ανταλλαγής ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είπε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής». «Λαμβάνοντας υπόψιν ότι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία… Δεν χρειάζεται σε μια τέτοια κατάσταση να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά» είπε ο κ. Κουρουμπλής, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν φοβάται κανέναν».


Ανησυχία για εκμετάλλευση του θέματος από τον Ερντογάν

Αν και η ελληνική πλευρά είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, υπάρχουν φόβοι για μια παρέμβαση από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στον Έβρο. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός έρχεται σε μια φάση που οι τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα είναι αλλεπάλληλες. Η Άγκυρα είναι πολύ πιθανόν ότι θα εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός, για το εσωτερικό τουρκικό ακροατήριο.


Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται σκληρότατη κριτική στο εσωτερικό της Τουρκίας για τις απώλειες σε Τούρκους στρατιώτες στο μέτωπο της Αφρίν και της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας».


Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιανουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε de facto επιθετική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Αφρίν που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Το Αφρίν ελέγχουν συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την κουρδική πολιτοφυλακή «τρομοκρατική οργάνωση», που υποστηρίζει είναι παρακλάδι του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν).


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.