Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Δραματική αύξηση των θυμάτων trafficking στην Ευρώπη


Tο σύνθετο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων ανέλυσαν ο Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος, Σύμβουλος και Σύνδεσμος της Μεγάλης Βρετανίας National Rapporteur on Trafficking in Human Beings και ο Rob Wainwright, Εκτελεστικός διευθυντής της Europol στην Ολλανδία

Το σύνθετο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων ανέλυσαν ο Γιώργος Παπαδημητρακόπουλος, Σύμβουλος και Σύνδεσμος της Μεγάλης Βρετανίας National Rapporteur on Trafficking in Human Beings και ο Rob Wainwright, Εκτελεστικός διευθυντής της Europol στην Ολλανδία στο πάνελ με τίτλο "Trafficking in human beings and public-private partnerships", στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Οι δύο ειδικοί τόνισαν στις τοποθετήσεις τους ότι οι διακινητές γίνονται όλο και πιο επαγγελματίες και αποφεύγουν της σύλληψης, καθώς πλέον όταν μιλάμε για διακινητές, δεν αναφερόμαστε σε μικροαπαντεώνες, αλλά σε επαγγελματίες που έχουν δημιουργήσει σύνθετα κυκλώματα. Ο Rob Wainwright εξήγησε ότι το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων είναι εξαιρετικά σύνθετο με πολλές προεκτάσεις. Συχνά, οι διακινητές είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας - άνθρωποι που έχουν και νόμιμες δουλειές ή εταιρείες βιτρίνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθά τις αρχές, όμως βοηθά και τους εγκληματίες. Επίσης, συχνά βλέπουμε να υπάρχει σχέση μεταξύ του trafficking και της λαθραίας μετακίνησης ανθρώπων, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με τους πρόσφυγες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δύο τρίτα των θυμάτων του trafficking είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Πολλοί είναι από Ανατολικές χώρες, όμως όχι αποκλειστικά, ενώ τα θύματα μετακινούνται από την Ανατολή στη Δύση και το αντίθετο. Μία ακόμη δυσκολία είναι ότι η αστυνομία δεν μπορεί πάντα να εξαρθρώσει τα δίκτυα για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, όταν συλλαμβάνουν ένα παιδάκι στους δρόμους του Λονδίνου να πουλάει κάτι συχνά θεωρούν ότι είναι μία μεμονωμένη περίπτωση και όχι θύμα ενός ολόκληρου κυκλώματος.


Ο κ. Wainwright είπε ότι η Europol στηρίζεται στους συνεργάτες της, στους ακαδημαϊκούς κύκλους και στις τράπεζες για την εξάρθρωση κυκλωμάτων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στην καταπολέμηση του trafficking, λόγω του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Παπαδημητρακόπουλος δήλωσε ότι πάντα θεωρούσαμε ότι είναι χώρα υποδοχής ή διέλευσης, όμως τώρα με την κρίση μπορεί να είναι και χώρα αποχώρησης.


Τέλος, οι δύο ειδικοί έκαναν συζήτηση για τα νούμερα που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες και πώς αυτά τα νούμερα υπολογίζονται. Οι ομιλητές εξέφρασαν επιφύλαξη για τον τρόπο υπολογισμού κάποιων αριθμών, π.χ. πόσα δις. δολάρια είναι η αξία του κυβερνοεγκλήματος. Πάντως, πέρυσι, η Europol εξάρθρωσε 1.000 κυκλώματα trafficking.


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.