Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Πώς μπορείς να επιβιώσεις μόνος σε ένα ερημονήσι -Οδηγίες για... ναυαγούς


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο. Είχαν ναυαγήσει σε ακατοίκητο νησί του Ειρηνικού και οι πιλότοι τους εντόπισαν όταν είδαν τη λέξη «βοήθεια» γραμμένη με φύλλα φοίνικα στην παραλία. 


Ενας πρώην πλωτάρχης του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού εξηγεί πώς μπορεί ένας ναυαγός να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του σε περίπτωση ναυαγίου ή... έκτακτης προσγείωσης. 


Στην πραγματικότητα, εφόσον κάποιος δεν είναι χτυπημένος, οι  πιθανότητες επιβίωσης σε ένα τέτοιο ερημικό νησί είναι πραγματικά υψηλές, αρκεί οι επιζήσαντες να ακολουθήσουν μερικούς απλούς κανόνες. 


Ενα έρημο νησί μπορεί να γίνει η αιτία πολλών προβλημάτων, ωστόσο, όπως και να έχει, είναι κοντά στη θάλασσα, έχει ζέστη και κρυμμένα πολλά τρόφιμα που θα βοηθήσουν τον οποιοδήποτε βρεθεί εκεί να επιζήσει. 


Πώς να επιβιώσεις  


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κατά νου ο οποιοσδήποτε βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση είναι ότι θα πρέπει να σκεφθεί θετικά. 


Επίσης, βοηθούν η προσαρμοστικότητα, η ηρεμία και η καθαρή σκέψη. 


Αναλυτικότερα 


Αποφύγετε τους τραυματισμούς 

Αν έχετε κάποια πληγή περιποιηθείτε την και κάντε τα πάντα για να αποφύγετε τον οποιοδήποτε άλλο τραυματισμό. Στα τροπικά μέρη είναι δυνατό μια απλή πληγή να μετατραπεί εύκολα σε σηπτική και άρα να προκληθεί γάγγραινα. 


Σώστε ότι μπορείτε 

Από τους βασικούς κανόνες είναι ότι σώζουμε ότι μπορούμε από το πλοίο, το αεροπλάνο. Πράγματα που μπορούν να μας φαίνονται άχρηστα, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτής των ναυαγών μπορεί να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα. Ετσι, θα πρέπει να έχει κανείς κατά νου ότι θα πρέπει να πάρει μαζί του οποιοδήποτε αντικείμενο του φανεί χρήσιμο για την κατασκευή καταφυγίου, κρεβατιού, ρούχων και παπουτσιών. 


Από εκεί και πέρα επαφίεται στην εφευρετικότητα του καθενός το πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα διασωθέντα αντικείμενα. Εκτός από όλα τα άλλα ένα από τα πρώτα βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφθεί κανείς να κατασκευάσει είναι τα εργαλεία. Ενα μαχαίρι, για παράδειγμα, είναι ένα κρίσιμης σημασίας αντικείμενο για  την επιβίωσή σας σε ένα έρημο νησί. Επίσης, πιο αιχμηρά εργαλεία και σφυριά είναι αρκετά σημαντικά καθώς είναι τα εργαλεία εκείνα που θα σας επιτρέψουν να φτιάξετε πράγματα που θα κάνουν τη ζωή σας πιο υποφερτή. 


Βρείτε μια πηγή νερού 

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη ζωή. Χωρίς νερό, μετά από λίγες ημέρες θα... πεθάνεις. Επίσης, δυο ημέρες χωρίς νερό σε μια περιοχή με ζεστό κλίμα θα μειώσουν δραματικά την ικανότητά σας να λειτουργείτε αποτελεσματικά. 


Ευτυχώς τα ερημονήσια τείνουν να είναι προικισμένα με άφθονο πόσιμο νερό. Αν είναι καταπράσινο με πολλές καρύδες, τότε σίγουρα υπάρχει νερό. 


Αν το νησί είναι αμμώδες και πάλι δεν χρειάζεται κανείς να απογοητευτεί. Πάντα υπάρχει η θάλασσα. Και ναι το θαλασσινό νερό σκοτώνει, αλλά αν έχετε μαζί σας κάποια πράγματα από το αεροπλάνο ή το σκάφος μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν φίλτρα για να κάνετε το  θαλασσινό νερό, πόσιμο. 


Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μικρά ρυάκια που τρέχουν προς τη θάλασσα είναι καλύτερα από τα μεγαλύτερα καθώς μεταφέρουν λιγότερη λάσπη. Ακόμη, νερό μπορεί να βρει κανείς συχνά σε σπήλαια. Οι καταιγίδες, τέλος, είναι μια καλή ευκαιρία για να συγκεντρώσει κανείς νερό! 


Φτιάξτε ένα καταφύγιο 

Η κατασκευή ενός καταφυγίου είναι απαραίτητη. Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο αλλά είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς σε υποθερμία όταν βρίσκεται σε ένα έρημο νησί, λόγω των νυχτερινών καταιγίδων. 


Καθώς ο ήλιος δύει, τα σύννεφα απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν εξατμιστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Αυτό το νερό μπορεί να είναι τόσο κρύο που είναι πιθανό να σας κάνει να παγώσετε μέχρι το κόκκαλο. 


Είναι επίσης σημαντικό να μην κοιμάστε πάνω στο έδαφος. Στις τροπικές περιοχές, υπάρχουν και φίδια τα οποία συνήθως είναι δηλητηριώδη. 


Μια μικρή φωτιά γύρω από το καταφύγιό σας θα σας βοηθήσει να τα διώξετε μακριά. 


Επίσης, θα πρέπει να μειώσετε όσο το δυνατόν τα τσιμπήματα εντόμων. Είτε φτιάχνοντας κουνουπιέρες με τα αντικείμενα που έχετε μαζί σας, είτε χτίζοντας με ότι υλικό βρείτε... τοίχους. 


Τέλος, είναι σημαντικό το οποιοδήποτε καταφύγιο να είναι μακριά από δένδρα καρύδας. Σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να σας έρθει μια καρύδα στο κεφάλι από ύψος 20 μέτρων. 


Φαγητό 

Αν καταλήξετε σε ένα τροπικό ερημονήσι πρόβλημα με την τροφή δεν πρόκειται να έχετε. Μαλάκια, στρείδια, αχιβάδες, μύδια, φύκια, ψάρια υπάρχουν σε αφθονία. Πρέπει, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με ορισμένα από αυτά καθώς είναι δηλητηριώδη. 


Πώς μπορείτε να το καταλάβετε; Γενικά ότι δεν ανοίγει εύκολα (όπως τα μύδια) καλύτερα μην το τρώτε. Προσπαθείτε πάντα να μαγειρεύετε το φαγητό σας και μην το τρώτε ωμό. 

Είναι σημαντικό πριν φάτε οτιδήποτε να το δοκιμάσετε. Και η γεύση είναι κριτήριο για το κάτι αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. 


Χρησιμοποιείτε τα υπολείμματα του φαγητού σας για δόλωμα και κατά την άμπωτη ψάξτε για σκουλήκια τα οποία επίσης αποτελούν καλό δόλωμα. Αν σε κάποιο σημείο τα βράχια σχηματίζουν στη θάλασσα κάποιο είδος φυσικής πισίνας τότε προσπαθείστε να παγιδέψτε εκεί ψάρια. Είναι εύκολο όταν η παλίρροια υποχωρεί. 

Επίσης, σίγουρα στο δάσος μπορείτε να βρείτε λαχανικά, ρίζες και φρούτα. 


Πέρα από όλα αυτά κρίσιμα για την επιβίωση ενός ανθρώπου σε τέτοιες περιστάσεις είναι η λογική και η θετική σκέψη...


Δείτε Επίσης  

 SOS: Έρχεται ηλιακή καταιγίδα και θα καταστρέψει τα πάντα;



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Το nikolpress.blogspot.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων - απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.